Hållbart flygbränsle (SAF) | Finnair Finland

Hållbart flygbränsle (SAF)

Dagens flygresor drivs nästan helt av fotogen, ett fossilt bränsle som bidrar till klimatförändringarna. Men det finns andra alternativ.

Hållbart flygbränsle (SAF) är ett säkert, certifierat och förnybart alternativ som vi idag kan använda för att minska flygets negativa klimatpåverkan. Dock används SAF än så länge väldigt lite inom luftfarten på grund av dess pris och begränsade antal platser. Därför är en utökad användning och produktion av SAF ett gemensamt mål för oss som vill bidra till att minska flygets beroende av fossila bränslen.

I dagsläget är SAF framställt av avfall och rester, såsom använd matolja och animaliskt fettavfall, i stället för råolja. Den här viktiga skillnaden gör att SAF kan minska utsläppen av växthusgaser (GHG) med upp till 80 % under bränslets livscykel jämfört med fossilt jetbränsle.

  • Vid förbränningen avger SAF och fossilbaserat jetbränsle ungefär samma mängd utsläpp av växthusgaser (GHG). Men under produktionsprocessen producerar SAF betydligt mindre utsläpp av växthusgaser än jetbränsle, vilket innebär mindre utsläpp under bränslets livscykel.
  • De fossila bränslena bidrar till den totala nivån av koldioxid genom att släppa ut kol som tidigare varit inkapslad, medan SAF återvinner koldioxid som absorberats av råvarans biomassa under dess livstid.
  • Den exakta minskningen som kan uppnås med SAF beror på vilken råvara och produktionsmetod som används. De biobränslen som uppfyller EU:s krav minskar CO2-utsläppen med minst 70 %.

Så mycket SAF använder Finnair

Användningen av SAF idag

Tyvärr utgör SAF bara en mycket liten andel av de miljontals ton fotogen som används av kommersiella flygbolag. En storskalig användning av SAF inom luftfarten begränsas i dagsläget av pris och tillgänglighet. SAF är två till tre gånger dyrare än vanligt jetbränsle och bränslekostnaderna är den största utgiften för samtliga flygbolag.

År 2023 utgjorde SAF endast cirka 0,2 % av Finnairs totala förbrukning av jetbränsle. Således var minskningen av koldioxidutsläppen liten i förhållande till de totala utsläppen. 

Användning av SAF under de kommande åren

Dock kommer andelen SAF att öka genom lagkrav och våra frivilliga åtgärder under de kommande åren. Från och med 2025 måste till exempel jetbränslet som Finnair och andra flygbolag tankar med på större flygplatser i EU innehålla minst 2 % SAF. Procentandelen kommer att öka gradvis varje år, med åtaganden om 6 % till 2030, 20 % till 2035 och till slut 70 % till 2050.

För att uppfylla våra klimatmål måste vi använda mer SAF än lagen kräver. Förbättringarna kommer dock inte att ske snabbt eller linjärt.

Under 2025 strävar vi efter att fördubbla våra frivilliga SAF-inköp från 2024. Frivilligt SAF betalas utöver de lagstadgade SAF-mängderna. Eftersom de frivilliga SAF-mängderna är ganska små idag kommer de inte att leda till någon större förändring än så länge, men de innebär ett konkret steg i rätt riktning. Vi siktar, tillsammans med oneworld-alliansen, på 10 % i SAF-upptag till 2030.

Ett ökat SAF-användande är en gemensam insats

För att nå våra SAF-mål samarbetar vi med företag som flyger med oss för affärsresor eller godstransporter. Vi inbjuder dig också att delta i dessa insatser genom att välja att göra ett SAF-bidrag när du bokar ditt nästa flyg på vår webbplats eller via vår klimattjänst. Även om det enskilda bidraget i sig bara gör en liten skillnad, anser vi att alla åtgärder måste vidtas för att driva användningen och produktionen av SAF framåt.

Bra att veta om ditt bidrag

  • Hela ditt bidrag investeras i SAF som läggs till ovanpå alla SAF vi köper själva. Vi tjänar inte på ditt köp och använder inte ditt bidrag för att täcka Finnairs obligatoriska SAF-kostnader.
  • SAF som köpts med bidrag från kunder uppfyller kriterierna i förordningen ReFuelEU Aviation. Det innebär att SAF som köps in är biobränslen producerade av särskilda råvaror, t.ex. använd matolja och animaliskt fett som uppfyller EU:s hållbarhets- och utsläppskriterier för växthusgaser.
  • Ditt bidrag ökar andelen SAF i Finnairs totala bränsleförbrukning. Det ökar alltså inte direkt mängden SAF som används på ditt specifika flyg.
  • SAF transporteras och tankas inte fysiskt för specifika flygplan eller flygningar. I stället blandas SAF med konventionellt jetbränsle och leds till en flygplats gemensamma bränslesystem. Bränslet kan sedan köpas och användas enligt ett bokningssystem, likt det som används på den gröna elmarknaden.
  • År 2023 hade vi cirka 11 miljoner passagerare. Om 1 % av våra kunder varje år bidrog med i genomsnitt 5 EUR till SAF skulle vi kunna flyga våra A350-flygplan från Helsingfors till London 25 gånger med de köpta SAF-volymerna. Den SAF-volymen skulle bara täcka cirka 0,04 % av vår årliga bränsleförbrukning – en mycket liten del – men det skulle fortfarande utgöra ännu en frivillig klimatåtgärd som möjliggörs av dig.
  • Priset på hållbart flygbränsle (SAF) är 2–3 gånger högre än för konventionellt fotogen. Den här prisskillnaden kallas ”SAF premium”. När vi köper SAF använder vi bidragen från kunderna, enbart till att täcka premiumdelen av bränslet, det vill säga prisskillnaden. Exempel: om hållbart flygbränsle kostar 3 000 euro och konventionellt fotogen kostar 1 500 euro per ton, blir prisskillnaden eller SAF premium 1 500 euro.

Hållbarhetskriterier för SAF

SAF kan framställas från olika källor och med olika tekniker. Majoriteten av SAF som produceras globalt idag består av biobränslen som tillverkats av använd matolja och animaliskt fettavfall, men flera andra produktionsvägar och råvaror har godkänts för användning i produktionen i framtiden.

Finnair köper endast SAF framställda av råvaror som inte konkurrerar med livsmedelsproduktionen eller påverkar den biologiska mångfalden. Allt vårt hållbara flygbränsle uppfyller hållbarhetskriterierna och de utsläppsbesparande kriterierna i EU:s direktiv om förnybar energi (RED) eller CORSIA. Till exempel behöver biobränslena minska CO2-utsläppen med minst 70 % för att uppfylla EU:s krav.

Gå till sidan: Hållbart flygbränsle