Flyg till Helsingfors
Din resa börjar här
Tur och retur-pris per vuxen från
–
Reseguide – hemtrevliga huvudstaden Helsingfors
Helsingfors är en europeisk huvudstad som visserligen är relativt liten, men som har ett stort hjärta. Och det hjärtat slår för design, teknik, mat och hållbarhet – allt som kuststaden också är känd och älskad för.
Finlands huvudstad är en välbalanserad kombination av stadskultur och natur, vilket gör den till ett utmärkt resmål både för en aktiv stadssemester och för ren avkoppling.
Vädret i Helsingfors
Helsingfors har fyra tydliga årstider med olika typer av väder att utforska stadens skiftande karaktär i.
De milda temperaturerna under vår och höst är perfekta för utomhusaktiviteter och sightseeing utanför högsäsong.
Det varmare sommarklimatet passar för lata dagar på stranden och ljusa sommarnätter i stadens puls.
På vintern saktar livet ner lite grann med snöiga dagar då du kan åka skridskor och längdskidor eller besöka en charmig julmarknad.
Evenemangskalender för Helsingfors
Det är bra att känna till några populära lokala firanden och festivaler när du ska resa till Helsingfors.
Vår
Mars inleder med Helsingfors bastudag och därefter följer april med Norra Europas största kaffefestival, Helsinki Coffee Festival. Valborg, Vappu, firas i hela Finland liksom Första maj.
Sommar
I juni firas Helsingforsdagen (stadens födelsedag) med olika gratisevenemang över hela staden. I juni är det även restaurangfestivalen Taste of Helsinki och det största evenemanget för kultur och mänskliga rättigheter i Finland – Helsinki Pride.
I augusti är det många kulturevenemang, bland annat Flow Festival, Europas ledande urbana festival för musik och konst, Helsingfors festspel, den största konstfestivalen i Finland med teaterföreställningar, musik, dans och visuell konst.
Höst
September är perfekt för designälskare med regionens största designfestival, Helsinki Design Week. I september tar också Helsinki Film Festival över biograferna. I november hålls en international Baltic Circle-festival för samtida teater liksom det världsledande evenemanget för startups och teknik, Slush.
Vinter
Jultiden inleds med öppnandet av den officiella julgatan (ibland i slutet av november). Centrala Helsingfors charmar med vacker julbelysning och Helsingfors julmarknad som är ett av stadens äldsta evenemang och som ofta anges som en av de europeiska julmarknader som bör besökas. Finlands självständighetsdag firas den 6 december.
I januari blir Helsingfors ett levande ljuskonstverk under ljusfestivalen Lux Helsinki när byggnader och fasader blir belysta av fantastiska installationer.
Oavsett om du har hela veckan, en långhelg eller 12 timmar på dig att utforska Helsingfors finns det tillräckligt att göra och se. Staden är inte överväldigande stor, och de flesta sevärdheter ligger antingen nära varandra eller har bra förbindelser med snabb och tillförlitlig kollektivtrafik.
Nedan har vi listat några av de platser som förmedlar Helsingfors atmosfär, och som både är omtyckta av lokalbefolkningen och intressanta för besökare.
Allas Sea Pool – här kombineras den älskade finska bastun och spatraditionen med modern urban kultur. Anläggningen omfattar simbassänger, bastu, middag och dryck, konserter och wellness-evenemang på Östersjöns strand.
Konstmuseet Amos Rex – detta Mecka för urban konst ställer inte bara ut konstverk utan är själv ett konstverk med sin slående arkitektur och sin plats under torget Lasipalatsi i centrum. Om du har ont om tid och inte hinner göra ett museibesök kan du ändå stanna till på torget och se den böljande ytan som ger fina resebilder.
Tempelplatsens kyrka – akustiken i denna lutheranska kyrka som huggits ut ur en klippa gör den till en utmärkt konsertsal. Kyrkan som ligger i centrala Helsingfors har en halv miljon besökare varje år.
Esplanadparken – ett grönt och lummigt område mitt i Helsingfors med olika evenemang, gatumusiker och artister.
Helsingfors domkyrka – kan vara Finlands mest berömda och fotograferade byggnad, som fyller 170 år 2022.
Kampens kapell – detta träkapell med lustigt utseende ligger i ett av Helsingfors mest myllrande områden. Det kallas även Tystnadens kapell, är ekumeniskt och välkomnar alla besökare att ta en stunds ro och reflektion om de behöver det.
Kiasma – det här museet med modern konst var det mest besökta museet i Finland 2019 och det fortsätter generera intresse genom att visa upp samtida konst på ett framåtblickande sätt. Museet ingår i Finlands Nationalgalleri tillsammans med Ateneum och Sinebrychoffs konstmuseum.
Löyly allmänna bastu – Löyly kombinerar unik arkitektur, ett vackert läge vid Helsingfors strandpromenad, restauranger och allmänna bastufaciliteter.
Oodi, Helsingfors centrumbibliotek – Oodi (det finska ordet för ode) öppnade 2018, designat för att omdefiniera de offentliga bibliotekens roll. Här finns inte bara kunskap och berättelser utan även ett levande, funktionell mötesplats där besökarna kan lära, dela, arbeta och koppla av. Trots att det är ett av de nyare biblioteken i världen har det redan utnämnts av Forbes till ett av de tio vackraste.
Senatstorget – Senatstorget och dess omgivningar i Helsingfors utgör en unik och sammanhållen arkitektonisk enhet. Torget domineras av fyra byggnader: Domkyrkan, Statsrådsborgen, Helsingfors universitets huvudbyggnad och Nationalbiblioteket.
Sightseeing-kryssningar – du kan utforska Helsingfors skärgård med många olika kryssningsarrangörer.
Sveaborg – denna imponerande borg på en vacker ö är ett UNESCO-världsarv där besökare får ett riktigt äventyr med tunnlar, museer, ubåt och borg. Ett av de mest populära besöksmålen i Finland, bara en kort färd med färja från centrum.
Mumintrollets skapare Tove Janssons Helsingfors – Helsingfors är hemstad för de älskade mumintrollens skapare Tove Jansson. På ditt besök i Helsingfors kan du gå i hennes fotspår och uppleva staden som hon gjorde. Reseguiden till Tove Janssons Helsingfors finns på webbplatsen My Helsinki. På listan finns hennes barndomshem och de sevärdheter och museer i Helsingfors som är relaterade till muminfamiljens ”mamma”.
Fazer Besökscenter i Vanda – den välkända finländska chokladtillverkarens besökscenter ligger bara en halvtimmes bilfärd från Helsingfors centrum. Centret med café, butik och utställningsområde öppnade 2016 och är en upplevelse för alla som gillar godis eller är intresserade av modern arkitektur.
Fiskars – från denna finländska by som ligger mindre än 1,5 timme från Helsingfors kommer de världskända yxorna och saxarna med orange handtag! Fiskars började som järnbruk på 1600-talet, övergick senare till kopparbruk och fortsätter att påverka finländsk design, konst och hantverk än idag. Här visas hela dess intressanta historia upp.
Helsingfors skärgård – utöver Sveaborg finns många andra öar att besöka i närheten av Helsingfors. I söder kan du smaka på lokala delikatesser och få en unik bastuupplevelse på Lonnan eller uppleva natur och historia på Skanslandet, en ö som tidigare användes av militären och öppnades för allmänheten först 2016. I väster kan du ta en titt på fiskarstugor och andra museibyggnader i Pentala eller njuta av den nordiska sommaren med bad och som på Stora Kalvholmen.
Muminmuseet i Tammerfors – världens enda muminmuseum är en minnesvärd och inspirerande upplevelse för alla som älskar konst, litteratur och mumintroll. Resan till Tammerfors tar ca 2 timmar, så det kan vara en dagsutflykt eller ett besök med övernattning.
Muminvärlden i Åbo – den magiska temaparken i Nådendal får sagorna liv. Här får du träffa muminfamiljen och se var och hur de bor. Eftersom resan till Åbo och Nådendal tar 2–3 timmar beroende på färdsätt kanske du vill övernatta.
Noux nationalpark – bara 45 minuter från Helsingfors ligger Noux nationalpark med vackra sjöar, lummig skog, välmärkta vandringsstigar och lägerplatser. Prova lite nordisk naturterapi och koppla av från vardagslivet med kvalitetstid i naturen.
Borgå – Finlands näst äldsta stad har anor från 1300-talet och är det perfekta målet för en dagsutflykt, bara 40 minuter från Helsingfors. Med sina kullerstensgator, rödfärgade magasin vid älven och söta caféer, butiker och hus i Gamla stan känns Borgå som att resa i tiden!
Helsingfors är fullt av unik och hållbar design och kvalitetsvaror, så det är ett nöje att shoppa här. Många berömda finländska varumärken i toppklass, som Marimekko, Iittala, Arabia, Artek och Oura har sina flaggskeppsbutiker i Helsingfors. Nedan har vi listat några att de bästa shoppingställena i Helsingfors.
Designdistriktet i Helsingfors – 25 gator med designbutiker, gallerier, showrooms, museer och restauranger utgör Helsingfors designdistrikt. Här hittar du både tidlös finländsk design och de senaste trenderna. I Helsingfors värdesätter man användbarhet så det är inte konstigt att designdistriktet har en egen karta som gör det enkelt att hitta rätt ställen och butiker.
Salutorget – marknaden på torget vid hamnen är Helsingfors mest populära. Du kan handla mat, hantverk, souvenirer eller bara samla reseminnen. Det sista kostar ingenting!
Shoppingcenter – i de bästa galleriorna i Helsingfors samsas utmärkt shopping, god mat, underhållning och wellness-tjänster. De mest populära galleriorna är Kamppi i centrum, det största shoppingcentret i Norden Mall of Tripla, Kämp Galleria med det finaste inom finländsk modedesign, historiska Stockmann, Kluuvi shoppingcenter osv. Shoppingcentren är en viktig del av den urbana kulturen och som mötesplats.
Vintage- och second hand-butiker – de bästa loppisarna, vintage- och second hand-butikerna ligger i Kallio-distriktet. Här finns ställen som säljer lågprisvaror som UFF och Fida men även butiker som fokuserar på specifika varumärken, som Mekkomania som samlar vintage från Marimekko. Prova att söka efter tips på lågprisshopping i Helsingfors på webben!
Kollektivtrafiken i Helsingfors drivs av Helsingforsregionens trafik (HSL). Besök deras webbplats eller ladda ned HSL-appen om du vill använda ruttplaneraren, köpa biljetter och se trafikinformation.
- Spårvagn – Helsingfors spårvagnsnätverk med 11 linjer är ett av de äldsta och mest lättanvända i världen.
- Tunnelbana – detta är det snabbaste kollektiva färdsättet i huvudstadsområdet, och eftersom den bara går i två riktningar är den lätt att använda.
- Buss – bussar kompletterar kollektivtrafiken i Helsingfors. Nätverket går som en klocka!
Taxi – förutom vanlig taxi finns även appar som Uber tillgängliga i Helsingfors.
Cykel och elsparkcykel – Förutom Helsingfors eget stadscykelsystem finns många andra företag som delar mikrotransporttjänster som elsparkcyklar och cyklar. Omkring 1 200 km cykelvägar gör det enkelt och givande att använda cykel och sparkcykel.
Till fots – Det är enkelt att gå till fots i Helsingfors med många promenadrutter, promenadvänlig infrastruktur och hållbarhetstänk. Om du kombinerar promenaderna med att åka kollektivt blir din resa grönare och hjälper dig att se nya saker i Helsingfors.
Finnair har många direktflyg till Helsingfors från flera finländska destinationer som Uleåborg, Rovaniemi, Kuopio, Ivalo, Kittilä med flera. Du kan också flyga direkt till Helsingfors från världsstäder som London, München, Zürich, Bryssel, Stockholm, Berlin, Manchester, Osaka och Tokyo.
Flygen till Helsingfors landar på Finlands största flygplats Helsingfors-Vanda flygplats (HEL). Du tar dig in till centrum med tåg, flygbuss, taxi eller hyrbil – vilket som passar dig bäst. Tågresan till centrum tar ca 30 minuter.
Boka dina billiga flygresor till Helsingfors med Finnair och börja planera ditt besök i Finlands mysiga och intressanta huvudstad.
Relaterade Blue Wings-berättelser
Gå till sidan: Helsingfors